D5L Fritidsskipper Webinar: – Et supert alternativ

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De aller fleste bransjer har måtte tenke nytt i år. Det inkluderer også den maritime kursbransjen. Det har vist seg å være en fordel for både deltakere og kursarrangører.

Som et tiltak for å kunne fortsette å gjennomføre kurs i tider der det å samle mange på et sted ikke er anbefalt, og tidvis ikke har vært lov, åpnet Sjøfartsdirektoratet for at det 120- timers D5L Fritidsskipper- kurset delvis kunne gjennomføres over nett. Frem til da var deltakerne nødt til å møte i et klasserom for å få tilstedeværelse godkjent, og kurset kunne ikke erstattes med deltakelse over nett. Dette har vist seg å være svært lærerikt for kursarrangører, og fortsatt like god undervisnings- kvalitet for deltakerne.

Kurset kan gjennomføres over nett, så fremt det foregår live (ikke opptak) og det er mulighet for toveis- kommunikasjon. På den måten kan deltakere delta fra stuen hjemme, og fortsatt lære pensumet for D5L- kurset, samt stille spørsmål til erfarne instruktører.

Det er likevel ikke alle delene som kan gjennomføres hjemmefra, og deltakerne må fortsatt gjennomføre eksamen i et eksamenslokale med en sensor. I tillegg inneholder D5L- kurset en praktisk del, og denne gjennomføres fortsatt på Tryggombords skolefartøy

S/Y TRYGG er skolefartøyet til Tryggombord

Forberedelsesmateriale

Selv om det er «enklere» å delta på D5L Kurs, da man kan sitte hjemmefra og gjennomføre kurset, er ikke pensumet noe mindre eller lettere. Tryggombord har derfor laget et helt eget forberedelsesmateriale, som deltakerne får tilgang til ved påmelding. Det inneholder plansjene som blir brukt, informative tekster, og quizzer for å teste kunnskapene.

Deltakerne hos Tryggombord får tilgang til eget forberedelsesmateriale, som består av pensum- tekster, plansjer og quizzer

Riktig utstyr gir god kvalitet, også over nett

Som med alt annet er utstyret viktig, spesielt for å sikre en god kursgjennomføring over nett.

Kamera som tydelig viser lerret og kursholder
Viktig med god lyd!

Kurshelg 1 og 2 behøver kun ett kamera på instruktør, slik at han eller hun kan illustrere og vise på en whiteboard- tavle. Kurshelg 3 derimot krever litt mer, da den også innebærer arbeid med kart. For å løse denne floken har vi laget til et tak- stativ med et kamera som filmer ned. Monitoren viser instruktøren hva deltakerne ser.

Viktig lærdom

Det at kursarrangører som Tryggombord har vært nødt til å levere nettbaserte løsninger så raskt har ført til mye lærdom og utvikling på kort tid. Selv om Sjøfartsdirektoratet kun har åpnet for Webinar frem til sommeren 2021, er det høyest sannsynlig at også maritime kurs kommer til å foregå mye på nett i fremtiden. På denne måten stiller bransjen seg sterkere til fremtidig utvikling.

Ønsker du å lære mer om D5L Webinar, eller ønsker å melde deg på kurs denne vinteren? Trykk her.

Les mer